Uyku Adabı – Uyurken nelere dikkat etmeliyiz?
En az altı saat uyuyan bir insan, ömrünün en az dörtte birini uyku ile geçiriyor demektir. Hayatımızda böylesine önemli bir yere sahip olan uykuya Uyku Adabı gözetilerek girilirse, doğal bir ihtiyaç olan uykumuza ibâdet mahiyeti kazandırmış olacağız. Çocuklarımız için Uyku zamanı adlı şarkıya buradan ulaşabilirsiniz.
Uyku Adabı
Besmele çekmek
Her hayırlı işe başlarken besmele ile başlamamız gerektiği gibi uyumaya başlamadan önce besmele çekmeliyiz. Uykumuzun ibadete dönüşmesinin temel unsuru Besmele çekmektir. peygamber efendimiz ayrıca abdest alarak da uykuya hazırlık yapardı.
Dua etmek
Uyumadan önce dua etmek önemlidir. Uykuda bilincimiz bizim kontrolümüzde değildir. Günün muhasebesini yapıp Allahımızdan iyilikler isteyip, kötülüklerden O’na sığınmalıyız.
*Peygamber Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Yatağa vardığında önce namaz abdesti gibi abdest al. Sonra sağ tarafına uzan ve şu duâyı oku:
“Allah’ım, nefsimi Sana teslim ettim. Yüzümü Sana çevirdim. İşimi Sana bıraktım. Sırtımı Sana dayadım. Senden hem rahmetini umuyorum, hem korkuyorum. Senden sığınacağım ve kurtuluş bulacağım yer, Senden başkası değildir. İndirdiğin kitabına inandım. Gönderdiğin Peygamberine iman ettim.” Eğer o gece ölecek olursan, İslâm fıtratı üzerine ölmüş olursun. Bu sözleri, yatarken söylediğin sözlerin sonuncusu kıl . (Buhârî, Vüdû, 183; Riyâzu’s-Sâlihîn, 80, 811, 812 )
Ayrıca Hz. Peygamber efendimiz uyumadan önce “Allah’ım! Senin isminle ölür, senin isminle yaşarım!” der. ( Tirmizî’nin Şemâil’i)
Sağ taraf üzerine uyumak
Peygamber efendimiz de sağ taraf üzerine yatarak uyumuştur.
Kalbimiz sol tarafımızdadır. Sağ tarafımıza yattığımızda vücudumuzun ağırlığının kalbimize baskısı azalmış olacaktır.
Tok uyumamak
Uyuduğumuzda vücut metabolizmamız yavaşlar. Dinlenme durumuna geçer. karnımız tok olduğunda midemiz yiyecekleri sindirmeye çalışır. mide çalışında diğer organlarımızda çalışır. Böyle olunca uyandığımızda vucudumuz tam manası ile dinlenmiş olmaz. Ayrıca hareketsiz olduğumuz için sindirilen besinler eritilemeyeceği için vücudumuzda yağ olarak depolanır. Bu da kilo demektir.
Zaman bizim için çok kıymetlidir. Vücudumuzun ihtiyacı kadar uyumalıyız. Bebekler( 1-4yaş) 12 saat, çocuklar(5-12 yaş) 10 ile 12 saat arası, gençler için yaklaşık 8 saat, yetişkinler 6 buçuk saat, yaşlılar için ise 5-6 saat yeterli olacaktır.
Tabi bu kesin bir ölçü değildir kişi metebolizmasına göre bu azaltılıp çoğaltılabilir. Önemli olan ihtiyacımız kadar uyuyup geri kalan zamanımız dolu dolu yaşamaktır.
Gecemizi uyku ile gündüzümüzü çalışma ile geçirmeli.
Uyandığımıza şükretmek
Peygamber efendimiz uyanınca
“Hamd, bizi öldükten sonra dirilten Allah’a mahsustur. Son gidiş de ancak O’nadır.” derdi. ( Riyâzu’s-Sâlihîn, Uyku, 814 )
Diğer Adablara buradan ulaşabilirsiniz.
Uyku duası kes yapıştır etkinliğine ulaşmak için TIKLAYINIZ.