Yerli Malı Şiiri, Yerli Malı Kullanmalı, yerli malı şarkısı
Yerli Malı Şiiri, Yerli Malı Kullanmalı, yerli malı şarkısı : Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftasında, Türk malının önemi vurgularken, tüketim artırmaya çalışırız. Böylece ülkenin zengin kaynaklarından bahsederiz. Her şeyden önce öğrenci ve öğretmenlerin yöresel kıyafetler giyerek farkındalık oluşturduğu Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası kutlama etkinliğinin amacına ulaşması için büyük emek harcarız.
Böylece tasarruf yapmak, milli kaynaklarımızın daha verimli şekilde kullanılmasını sağlar. Böylece yerli fabrikalar kurulması, paranın dış ülkelere gitmesini önlemek, temel tüketim maddelerini öz kaynaklardan karşılanır. Ayrıca ekonomimizi geliştirmek bu haftanın belli başlı amaçları içindedir.
Yerli Malı Şarkısı
Yerli malı haftası ne zaman ?
Bir hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli tüketimin bilinçli olarak attırılmasının amaçlandığı Yerli Malı Haftası, her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutluyoruz.
1929’da kanun haline getirilen ve 1946’dan itibaren kutlanan Yerli Malı böylece yurttaşlarımıza yerli malı kullanmanın, tutumlu olmanın ve yatırım yapmanın önemi hatırlatılıyor. Ayrıca 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası oldu.
Tutum Yatırım ve Türk Malları Haftasının amacı:
Tutumun önemini kavratmak.
Küçük yaştan tutumlu olma alışkanlığı kazandırmak.
Yatırımın anlam ve önemini kavratmak.
Mesela tüketim-yatırım ilişkisini açıklamak.
Ayrıca tüketimde tutumu, tüketimden çok yatırım yapmayı teşfik etmek. Ek olarak herkesi yatırıma yöneltmek.
Örneğin Türk mallarını tanıtmak. Yerli malı kullanmanın faydalarını açıklamak. böylece herkesi yerli malı kullanmaya teşvik ederek yurt ekonomisine katkıda bulunmayı sağlamak.
Sağlıklı, mutlu insanları ile gelişmiş Türkiye yaratmayı görev olarak ilan etmek. Böylelikle gelecek kuşaklara müreffeh bir Türkiye bırakmak. Bu güzel yurtta, genç neslin sorumlu ve şerefli yerini almasını sağlamak.

Yerli Malı Şiiri
Tarlamızda yetişen,
Ocağımızda pişen.
Sağlıklı ve güvenli,
Yerli malı kullanmalı.
Yerli malı yurdun malı ,
Herkes onu kullanmalı.
Yerli malı yurdun malı,
Ülkemiz hep kalkınmalı.
Bin bir çeşit meyvesi,
Türlü türlü sebzesi.
Saymakla hiç bitmez ki,
Yurdumun zenginlikleri.
Yerli malı yurdun malı,
Herkes onu kullanmalı.
Yerli malı yurdun malı,
Ülkemiz hep kalkınmalı.
Büyüyüp gelişmek için
Daha güçlü olmak için
Çalışmalı kazanmalı,
Yerli malı kullanmalı.
Yerli malı yurdun malı,
Herkes onu kullanmalı.
Yerli malı yurdun malı,
Ülkemiz hep kalkınmalı.
söz/ müzik: DİDİYOM TV
Yerli malı şiirini şarkı olarak izlemek için youtube kanalımıza BURADAN ulaşabilirsiniz
YERLİ MALI HAFTASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?
I. Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Böylece Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi oldu. Ayrıca bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırdılar. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM’de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı. Sonuç olarak 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutluyoruz.