Origaminin Çocuklar İçin Faydaları- Origaminin Tarihi
Origaminin Çocuklar İçin Faydaları;
Kısaca Origaminin Tarihi
Origami, Japonya kökenli olan kağıt katlama sanatıdır. Origamide temel amaç, genellikle tek parça bir kağıdı değişik şekillerde katlayarak ortaya bir şekil çıkarmaktır. Japonya’da origami sanatının ortaya çıkışı 1600’lü yıllara kadar dayanmaktadır. O tarihten günümüze, gerek Japonya’da gerekse dünyanın diğer çeşitli bölgelerinde kağıtları katlayarak, keserek veya yapıştırarak çeşitli şekiller oluşturmaya dayalı değişik origami çeşitleri ortaya çıkmıştır. Günümüzde yapılan çeşitli araştırmalar, çocuklara gerek okul öncesi gerekse erken okul döneminde origami çalışmaları yaptırmanın, çocuklara ciddi katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu araştırmalara göre, origaminin çocuklara sağladığı başlıca yararlar şunlardır:
- Origami çocuklar için yalnızca bir oyundan ibaret olsa da, temelinde yüksek derecede yeti geliştirme özelliği bulunmaktadır.
- Origami ile uğraşan çocukların el ve parmak kas yetileri gelişir.
- Göz ve koordine kasları da bu bağlamda gelişme gösterir.
- Origami çocuklar için ayrıca odaklanmayı artıran bir unsurdur.
- Origami yapan çocuklar ham madde olan kağıda şekil vererek onu dönüştürmüş olurlar ve bu en önemli yargı olan dönüşüm düşüncesinin onlarda oluşmasını destekler.
- Görsel estetik hayatın bir vazgeçilmez bir parçasıdır ve origami sayesinde çocukların görsel estetik algıları yüksek derecede gelişir.
- Küçük yaştaki çocuklar yetişkinlere göre benliklerini ortaya koyma içgüdüsüne sahip olduklarından, kendilerinin dışında da birilerinin olduğu ve yardımlaşma duygusunu pekiştiren bir eğitimdir.
- Çocuk için bu oyunun amacı kağıda şekil vermesi gerektiğidir. Kağıda nasıl şekil vereceğini düşünen çocuk aslında temelde amacı yerine getirirken bir probleme de çözüm bulmaya çalışmaktadır.
- Çocuklar için origami akabinde bir amacı yerine getirirken sorumluluk duygusunu da bu şekilde kendinde edinir.
- Origamiyle uğraşan çocuklar, duygusal olarak tatmin olma ve etraflarınca kabul edilme gereksinimlerini karşılarlar.
- Origami ile oyun oynayan çocukların geometrik algıları gelişirken, kağıda şekil vermek için farklı açılardan bakabilip o şekli ortaya çıkarmaya çalışırlar. Bu sayede ileride hayata ve durumlara farklı açılardan bakabilme şansı elde ederler.
- Maddeye ve somuta farklı açılardan bakabilen çocuklar şekilleri üç boyutlu görebilme yeteneğine sahip olurlarken, maddenin de şekil olarak iç yapısını daha hızlı kavrayabilir.